Nemzetközi kapcsolatok

A VPE nemzetközi tevékenysége kapcsán számos szervezetnek, platformnak tagja. Először társaságunk az RNE-hez csatlakozott, amelyet jelenleg több mint 30 pályahálózat-működtető és kapacitás-elosztó szervezet alkot, közös célként az európai vasúti cégek együttműködésének elősegítése került megfogalmazásra. 2013-tól nemcsak az RNE-nek, de az érintett tagállamoknak is fontos feladatuk lett az Európai Parlament és a Tanács 913/2010/EU rendelete szerinti versenyképes árufuvarozási korridorok (RFC) létrehozása.

Magyarország jelenleg három RFC működésében érintett:

2013. november 8-án megkezdte működését a Rail Freight Corridor 7-ként (RFC 7, Orient/East-Med korridor) elnevezett, hét ország határain átnyúló folyosó: Prága–Bécs/Pozsony–Budapest–Bukarest–Constanta, illetve Budapest–Vidin–Szófia–Theszaloniki–Athén. Időközben a Győr-Sopron valamint a Sofia-Plovdiv-Dimitrovgrad-Svilengrad/török határ szakaszok is főútvonallá váltak.

Az egyablakos ügyintézési rendszer keretében biztosított tájékoztatásért és koordinálásért, többek között az előre meghatározott menetvonalak, valamint a kapacitástartalék kezeléséért a C-OSS menedzser felel. Nagy büszkeség, hogy az RFC 7 tekintetében a C-OSS a kezdetektől a VPE munkavállalója.

2013. november 10-én menetrend szerint elindult az RFC 6-os (Mediterrán) korridor is, amely Almería-Valencia/Madrid–Zaragoza/Barcelona–Marseille–Lyon–Torino–Milano–Verona–Padova/Velence–Trieszt/Koper–Ljubljana–Budapest–Záhony között húzódik. Hivatalosan 2016. november 10-től csatlakozott a korridorhoz a horvát pályahálózat-működtető is, így már a Rijeka-Zágráb szakasz is a folyosó részét képezi.

2019. január 14-én a menetrend meghirdetésével megkezdte működését a Borostyán Korridor (Rail Freight Corridor 11) is. A folyosó 4 országot foglal magába, észak-déli útvonalának főbb pontjai: Koper-Ljubjlana-/Zalaszentiván-Sopron/Csorna-/(magyar-szerb határ) – Kelebia-Budapest-/-Komárom-Leopoldov/Rajka-Pozsony-Zilina-Katowice/Krakkó-Varsó/Luków-Terespol-(lengyel-belarusz határ). 2017 szeptemberétől a folyosó titkársági feladatait a VPE munkavállalója látja el.

 Egy további folyosó működésében leszünk érintettek, mely hivatalosan még nem operatív:

RFC 9 (Rajna-Duna Korridor): Strasbourg-Mannheim-Frankfurt-Nürnberg-Wels

Strasbourg-Stuttgart-München-Salzburg-Wels-Wien-Bratislava-Budapest-Arad-Brasov/Craiova-Bucuresti-Constanta

Čierna nad Tisou-Košice-Žilina-Horní Lideč-Praha-München/Nürnberg

ERA:

Az ERA biztosítja a Bizottság és a résztvevők közötti kommunikációt TAF/TAP TSI ügyben. Jelenleg a VPE munkavállalója látja el a TAF/TAP TSI National Contact Point (NCP) teendőit, amellyel összefüggésben cégünk rendszeresen részt vesz az ERA által szervezett találkozókon. Az aktuális ügymenetről tájékoztatásban részesül minden NCP,  egyben beszámolnak a feladatok végrehajtási státuszáról is.