2019. október 3.

Borostyán korridor nyitóünnepsége

2019. szeptember 18-án tartották Koperben a Borostyán Árufuvarozási Folyosó ünnepélyes nyitóeseményét.

 



2019. szeptember 18-án a Borostyán vasúti áruszállítási folyosó nagyszabású nyitó rendezvényt tartott a rangos Praetoriánus Palotában, a szlovéniai kikötővárosban, Koperben. Violeta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa, inspiráló üdvözlőbeszédében gratulált a Borostyán folyosónak ehhez a történelmi mérföldkőhöz és hangsúlyozta a korridor jelentőségét a nemzetközi vasúti árufuvarozás fejlesztésében, Közép-Kelet-Európában. Kiemelte az európai vasúti árufuvarozási folyosók fontos szerepét, mint a transzeurópai közlekedési hálózatokra (TEN-T) vonatkozó európai politika szerves részét és arra ösztönözte a korridort, hogy folytasson szoros együttműködést az ügyfelekkel és a terminálokkal, hogy biztosítsák a jó összeköttetést más közlekedési módokkal. Azt is bejelentette, hogy a vasút továbbra is a TEN-T finanszírozásának középpontjában lesz, még a közelgő, 2021–2027-es többéves európai uniós pénzügyi keretben is. Az Európai Bizottság másik felszólalója, Keir Fitch (DG MOVE) a vasút vonzóbbá és versenyképesebbé tételének szükségességét hangsúlyozta a közlekedési piacon, kiemelve, hogy a Borostyán folyosónak a többi európai korridorral karöltve kell alakítania a versenyképes vasúti árufuvarozás európai szintű hálózatát. A negyedik vasúti csomag teljes végrehajtásával kombinálva a cél egy valóban egységes európai vasúti térség létrehozása, amely elősegítené a vasút számára, hogy még erőteljesebben járuljon hozzá az európai közlekedési rendszer dekarbonizációjához. Hangsúlyozta a digitalizáció és az automatizálás szükségességét, felhívva a figyelmet a Shift2Rail európai szintű kutatási és fejlesztési kezdeményezésére, amely jelenleg is kézzelfogható eredmények elérésére törekszik.

 

 

 

Minisztériumi oldalról Nina Mauhler (Szlovénia) és Dr. Mosóczi László (Magyarország) közlekedési államtitkárok üdvözölték beszédükben a folyosó megnyitását. A rendezvény miniszteri ülésén, a korridor Irányító Testületének elnökségi posztja is átadásra került. A Nyitó ünnepség napjától a vezetést Boris Zivec (Szlovénia) vette át, melyről az írásos megállapodást mind a négy tagország minisztériumának képviselője aláírta. Mosóczi Andrea, a Borostyán Vasúti Árufuvarozási Folyosó Ügyvivő Testületének elnöke ismertette a korridor tagjait - öt pályahálózat működtetőt és egy kapacitás-elosztó szervezetet - valamint az általuk tett eddigi lépéseket a folyosó működtetése érdekében. Ezenkívül megköszönte az Európai Bizottság támogatását, és bemutatta a közönségnek a korridor promóciós videóját. Nyíri András, a folyosó vasútvállalati és terminálokkal foglalkozó tanácsadó csoportjának (RAG/ TAG) szóvivője is gratulált a folyosó megnyitásához, és beszédében bemutatta az ügyfeleknek a jövőbeli fejlesztésekre vonatkozó elvárásait. Üdvözölte továbbá a korridor Ügyvivő Testülete által az elmúlt napon (2019. szeptember 17-én) elfogadott cselekvési tervet, melynek célja a folyosó javítását célzó számos rövid és hosszú távú intézkedés vizsgálata. A további cégek képviselői, mint a Metrans Slovakia, a koperi kikötő, a Budapesti Szabadkikötő, a PKP Cargo és a DB Cargo előadásaikban betekintést engedtek olyan aspektusokba, amelyek fontosak lesznek a folyosó jövőbeni fejlesztésében.

 

Délután egy magas szintű kerekasztal beszélgetésre került sor, melyben Juraj Tkáč, a szlovákiai ŽSR vezérigazgatója, Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, Franc Klobučar, a szlovén SŽ-I igazgatóhelyettese, Sárvári Piroska, a MÁV Zrt. üzemeltetési főigazgatója, Pósalaki László, a VPE Kft. cégvezetője és Jarosław Majchrzak, a lengyel PLK fejlesztési Igazgatóhelyettese válaszolt a folyosóra vonatkozó véleményükkel kapcsolatos különféle kérdésekre. A kerekasztal beszélgetés résztvevői rámutattak az elért eredményekre, az ügyfelekkel folytatott szoros eszmecseréből származó kölcsönös előnyökre, és bemutatták a folyosó vonalainak folyamatban lévő, tervezett vagy nemrégiben véglegesített infrastrukturális fejlesztéseit, amelyek elősegítik a vasúti teherfuvarozás gyorsabbá és hatékonyabbá tételét.

 

Dr. Gerhard Troche, a Borostyán korridor ügyvezető igazgatója és a nyitó esemény moderátora köszönetet mondott az esemény minden résztvevőjének és vendégének, valamint minden kollégájának, akik hozzájárultak a folyosó sikeres elindításához.

 

A nyitó rendezvény a koperi kikötőben tett helyszíni látogatással zárult le, amely érdekes betekintést adott egy olyan kikötőbe, amely a Borostyán árufuvarozási folyosót használó tehervonatok fontos kiindulópontja és rendeltetési helye, és amely a vasút számára kiemelkedően magas részesedést mutat a hátországi forgalomban.



Vissza