Teljesítményösztönző rendszer (TÖR)

A VPE Kft. a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. 67/K (6) §-a alapján, a teljesítményösztönző rendszer részletes szabályairól szóló 57/2015. (IX. 30.) NFM rendeltben foglaltaknak megfelelően minden menetrendi évre kidolgozza a meghirdetendő Teljesítményösztönző Rendszert.

A Teljesítményösztönző Rendszer célja a pályahálózat zavarainak minimalizálása, a vasúti pályahálózat teljesítményének javítása. Elemei lehetnek különösen a hálózati zavart okozó tevékenységért kiszabott pénzügyi hátrányok, valamint a terv feletti teljesítményért járó pénzügyi előnyök.

A VPE Kft. az azonos menetrendi évi Hálózati Üzletszabályzatának mellékleteként hozza nyilvánosságra a Teljesítményösztönző Rendszert, mivel az az érdekeltek számára már a menetvonal-igénylések tervezései során is jelentős információ tartalommal bírhat.

A hatályos Teljesítményösztönző Rendszerben meghirdetett elemek a pontosságot ösztönző elem, a környezetbarát közlekedési módot támogató ösztönző elemek, az egyéb, a vonat közlekedtetéséhez kapcsolódó minőségi paraméterekre, valamint a foglalási díjra vonatkozó ösztönző elemek.

A Teljesítményösztönző Rendszer keretében pénzmozgás kizárólag az érintett pályahálózat-működtető és az érintett hozzáférésre jogosult között keletkezhet az egymás között fennálló szerződéses jogviszony miatt.

A Teljesítményösztönző Rendszerről további részletes információkat a Teljesítményösztönző Rendszer menüpont alatt található dokumentumok tartalmaznak.